Велислава Дърева и книгата "Денят, в който се отвориха портите адови"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Велислава Дърева обясни какви са били акцентите, които е искала да постави в книгата си.

"Как се стига до атентата? Какви са причините? Кой го предизвиква? Как точно го предизвиква? как е провокиран този атентат? Какво е поведението на официалните власти, които са преки участници в провокацията, огромна поредица от провокации, за да бъде извършен този атентат? Какви са съучастниците, кои са съучастниците на атентата? Кои са чуждите тайни служби и държави, които имат интерес от този атентат? Какво е реалната, истинската, а не идеологически канонизираната позиция на Коминтерна, на самата комунистическа партия? Също - дали е било възможно атентатът да бъде предотвратен."

Три чуждестранни разузнавания и държави са свързани с атентата - Сърбия, Англия и Франция. Всяко една от тях е имала своите геополитически интереси, заяви Дърева.

"Например, шефът на британското разузнаване в България полк. Хоуст няколко месеца след самия атентат заявява в прав текст на нашия посланик в Берлин: "Ние през цялто време бяхме във връзка с атентаторите".

В прочита на събитието Дърева вижда един ляв и един десен канон. Десният канон казва: комунистите са терористи, вижда дългата ръка на Москва, на Коминтерна, искали да убият царя. На основата на документи на Коминтерна, авторката твръди, че от януари 1925 година той непрекъснато се е занимавал с България, но "няма документ - резолюции, конференции и т. н., в който да не се повтаря едно и също: никакви атентати, никакви терористични действия, никакви индивидуални акции, никакви въстания". Тези документи са цитирани в книгата. Левият канон гласи: крайно леви, екстремисти от военната организация, без да се съобразяват с решенията на партията, главно Коста Янков и Иван Минков... те са виновните. В продължение на повече от 90 години се повтаря това - виновни са мъртвите, защото и двамата загиват, загиват в сражение, като офицери, добави Дърева.