Костадинка Кунева: Страхът не позволява развитие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как от чистачка в метрото в Атина една българка става евродепутат, избран от гръцките граждани? Костадинка Кунева пристигна в България за премиерата на документалния филм, който създаде режисьорът Иван Ничев от "Нейната изповед". След прожекцията в кино "Люмиер" Кунева даде специално интервю

за БНТ. Вижте нейния разказ за оптимизма, солидарността и идеите, които отстоява. С Костадинка Кунева разговаря Айше Сали.

Съдба като на хиляди други в Европа. Разликата - в стремежа да пази достойнството на едни от най-онеправданите. Дългият път на Костадинка Кунева със спирки от поврати и тъга минава през метрото в Атина, където, докато работи като чистачка, защитава правата на своите колеги. Следва инцидент, при който синдикалистката е залята с киселина и за да продължи живота си, се подлага на близо 40 операции. Името ѝ нашумява през 2014 г., когато гръцките граждани я избират за техен представител в Брюксел. Така режисьорът Иван Ничев превръща "Нейната изповед" в документален филм.

Айше Сали: - Госпожо Кунева, преди малко видяхме филма, посветен на Вашия живот - Вашата изповед. Как изглежда тя, когато я видите с очите на зрител?

Костадинка Кунева, евродепутат: - Изживях повечето моменти отново. И аз като повечето зрители се просълзявах често. Оцених много моменти, които не ги бях забелязала в интернет пространството. Исках да разбера какво точно е станало. Аз търсих месеци наред, защото само чувах какво става навън и не можех да си го представя точно какво е. Исках да видя как хората са се организирали, какво са правили, какво са говорили, защото това, което аз в този момент изживявах, е да се организирам и да издържа. Разбрах, че

политическата обстановка тогава е била много обтегната и от мненията, които даваха участниците във филма, разбрах, че са оценявали много добре тази политическа обстановка. И се радвам много, че в този период е имало много други хора, които са разсъждавали като мене.

Айше Сали: - Много хора тази вечер дойдоха тук и Ви поздравиха. Разказаха Ви своите лични истории, които по някакъв начин са близки до Вашата. Какво бихте казали на хората, които се страхуват?

Костадинка Кунева, евродепутат: - Страхът не позволява развитие. Той унищожава и духа, и тялото. А ние имаме нужда от развитие! Трябва да вярват, да се стараят и да се борят в живота!

Айше Сали: - Какъв е личният мотив на един човек да се занимава със синдикална дейност, да защитава правата на много хора?

Костадинка Кунева, евродепутат: Когато виждаш, че един човек пред тебе има проблеми, има болка и е нещастен, аз не мога да устоя на това! Аз се старая да му помогна.

Айше Сали: - Когато е дошло времето да се кандидатирате за евродепутат, Вие вече сте били наясно какви са целите Ви, за какво ще работите, но това е първото Ви участие в активната политика. Осъзнавате ли вече силата на институцията, която представлявате? И по какъв начин политиката Ви промени - по-голям

оптимист ли се чувствате сега или по-скоро сте песимист за промяната, която може да се случи в нашия живот?

Костадинка Кунева, евродепутат: - Песимизмът на никого не помага. Аз имам и обосновка за оптимизма ми, защото старанието, което полагам в момента и резултатите, които има от дейността, която развиваме в ЕП, дават резултати. И дават резултати за години напред. Затова не мога да бъда песимистка. Оптимист съм.

Айше Сали: - Какво успяхте да постигнете за тези три години?

Костадинка Кунева, евродепутат: - Ще ви кажа само две от нещата - едното е, че предложихме и се изготвя много пълен Законопроект за домашните прислужници в цяла Европа - един бранш, който в България може да не е развит все още, но в останалите европейски държави в него са заети голям брой работници и в повече държави от ЕС нямат никаква защита и не са признати като специалност. Затова едно от нещата, които предлагаме, е домашните прислужници да се признаят като специалност и да имат всички защити на трудовото законодателство. Другото, което също е много важно, е борбата с черния труд.

Айше Сали: - Последните години животът Ви преминава пътувайки между България, Гърция, Белгия и Франция, където се лекувате. Как виждате мястото на малкия човек, на най-онеправданите, чиито интереси представлявате и Вие?

Костадинка Кунева, евродепутат: - Аз малък човек не мога да видя тук. Всички сме еднакви! Проблемите в повечето европейски държави са безработицата, бедността, която все повече и повече настъпва в Европа. Нашите проблеми, на Юга, постепенно се появяват и в Северна Европа. Това беше и поводът да отида в ЕП. Аз излязох от България и заради кризата отидох в Гърция. След това заради кризата, която изживяваше Гърция се наложи да отида във Франция. Там видях също, че и те преминават през криза и така реших да се

съглася да участвам в изборите за ЕП.

Айше Сали: - Какъв е урокът за българите от гръцката криза?

Костадинка Кунева, евродепутат: - Това, което в Гърция се случва, а никога не съм го виждала тук да се прояви, е солидарността между хората и старанието за взаимопомощ. И не само между гърците, но и между емигрантите и тези, които идват от райони, в които има война и идват с последни усилия на европейска територия и се надяват ние да им помогнем! Там отношението е много различно и това е много добър пример за Европа. Една страна, която е в такава дълбока криза и толкова трудно оцеляват нейните граждани, те намират и сила и начин да помогнат на чужденците.

Айше Сали: - След толкова години в Гърция чувствате ли се интегрирана в обществото или все още продължавате да се чувствате като чужденка?

Костадинка Кунева, евродепутат: - Аз използвам три езика и ги владея почти на еднакво ниво. Сънувам на три езика и се чувствам навсякъде еднакво. За мен няма разлика къде живея.

Айше Сали: - Чувствате ли се като символ на борбата, както Ви определиха във филма?

Костадинка Кунева, евродепутат: Аз съм майка на едно дете, което вече порасна. Аз се чувствам като един нормален човек.