Шоколадът като наслада и пристрастяване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 11 и 12 март (събота и неделя) ще се проведе третото издание на най-голямото изложение в България. Зрителите станаха свидетели на приготвяне на шоколадови бонбони от Мария Мутафчиева, шоколатиер от школата на Ради Стамболов.

За полезните свойства и вредите от шоколада в студиото на "Денят започва" Юлия Стефанова разговаря със проф. Захарина Савова от факултета по обществено здраве към Медицинския университет.

Шоколадът се свързва с насладата в живота, в повечето случаи се свързва с нещо много приятно, нещо, което ни носи удоволствие.  Когато в животни ни липсват тези неща, много по-често прибягваме към този вкусен заместител, коментира проф.Савова.  Харесваме захарта в шоколада и това ни пристрастява, а шоколадът е ценен с какаото, поясни тя и посъветва зрителите да си купят какаови зърна, да ги смелят и объркат с лъжица мед и сутрин това да бъде тяхното парче шоколад. Проф. Савова коментира също, че специалистите, работещи в  областта на зависимостите, не приемат, че шоколадът води то такава тежка зависимост

Посъветва зрителите да намалят напрежението, да опитат да живеят в хармония и тогава шоколадът ще бъде само една наслада, а не пристрастяване.