Красен Кралев: Проектозаконът за спорта ще бъде готов в началото на септември

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва да има втори кабинков лифт на Банско, защото е в интерес на спортната общественост. Но не мога да кажа дали ще има, защото Междуведомствената комисия трябва да се произнесе, Министерството на околната среда и водите и Министерският съвет също. "Това са сложни решения. Струва ми се, че този казус се преекспонира. Коментарите са доста емоционални, защото става въпрос за сериозни интереси", това заяви в студиото на "Още от деня" министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той допълни, че е добре диалогът да се води в по-спокоен тон, за да се вземе правилното за България решение. Ако туризмът е от основните ни приоритети, тогава трябва да проведем съответните разговори и да вземем стратегически решения. "В никакъв случай не бих критикувал нито един от екоактивистите. Те си имат правата. Природата трябва да се пази."

Той подчерта, че трябва да се обърне внимание на факта, че България разполага с 200 км писти, което е страшно малко. Не е реално да се говори само за Банско, защото проблемът с инфраструктурата касае и Боровец, и Пампорово, и Витоша. Освен това, ако започнем да коментираме данните за здравословното състояние на децата, отново ще стигнем до това, че те няма къде да спортуват.

Казусите със спортните бази и инфраструктурата не са решени в цялата страна. Ските са един малък проблем в целия хаос, който съществува в държавата. 90% от базата, строена преди години, е в ръцете на общините, посочи Красен Кралев. Няма правила за отдаването и ползването им. Затова трябва да бъде приет нов закон, който да регламентира начина на отдаването им.

Министърът на спорта съобщи, че се работи по проектозакон, който ще бъде готов в началото на септември. В парламентарната комисия по дейностите на младежта и спорта срещаме пълна подкрепа, включително и от опозиционните партии. Предстои и публично обсъждане на проектозакона, защото той касае здравето на нацията.

Спортният тотализатор в момента е единственият източник за финансиране на спорта. "Той е в цветущо състояние, но има нови предизвикателства пред него, защото за първи път частни компании са навлезли в неговия периметър на действие и там трябва да се направи реорганизация. Защото те са по-гъвкави, по-мощни, разполагат с огромни средства за реклама, докато бюджетът на Спортния тотализатор се гледа под лупа", обясни министър Кралев.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад