Л. Хампарцумян: България отдавна е изпълнила правилата, за да влезе в еврозоната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му процесът към присъединяване е по-важен от самото присъединявне, още повече, че ние сме в еврозоната от 20 години от гледна точка на обменни курсове - най-видимата част на еврозоната. Инвестиционните стоки в България се котират в евро, припомни той.

Левон Хампарцумян беше категоричен, че позитивните ефекти от въвеждането на еврото в България най-силно ще ги усетят икономически най-активните хора, които имат бизнес, тези, които търгуват с Европа и останалия свят.

По отношение на кредитирането за закупуване на жилища, Левон Хампарцумян обясни, че БНБ не е препоръчвала спиране на отпускането на кредити. В момента има повишено търсене на жилища заради потиснатото потребление по време на кризата. "Въпросът е дали това търсене е чисто спекулативно или доходите на хората растат, защото икономиката расте. Искат да живеят по-добре и, разбира се, в по-големите градове на България, където доходите са по-високи по принцип, и търсенето расте."

Левон Хампарцумян коментира лихвите, които банките дават върху все по-увеличаващите се депозити в България. По думите му „здравословното“ съотношение между даване на заеми и наличието на депозити в банките е 100, а в момента в България е по-голямо в полза на депозитите, което дава буфер при икономическа стагнация. Той допълни, че лихвите върху депозитите няма как да са толкова високи, че човек да печели от тях и допълни, че те трябва да покриват инфлацията.