Македония ратифицира договора за добросъседство. Какво следва?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никой от парламентарната група на ДПМНЕ не влезе в парламентарната зала и бойкотираха парламента. Цялата тактика на управляващите да изберат точен момент за вкарването и гласуването в пленарна зала на договора беше брилянтна и с голяма доза толерантност към опозицията, обясни Коста Филипов. "Много важно беше да има пълна пленарна зала, пък нека някой от тях да гласува "против". Това създава по-сериозна легитимност на документа, който се приема. Но новото ръководство с нищо не се различава от старото. Една от първите срещи, които Зоран Заев проведе с новия лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, беше тъкмо на тази тема, че трябва да влязат в пленарна зала, защото предстоят много важни гласувания, като това на Закона за езиците, ратификацията на договора с България. Те пак отказаха, защото съдът потвърдил задържането с още няколко дни на членовете на организацията им."

След приемането на проектозакона от парламента на Македония, сега трябва да се подпише Указът от Президента на Македония. Това ще е доказателство за решимост на правителството на Зоран Заев, да върви по европейския път на интеграция, подчерта Филипов.

Първата стъпка е направена на 15 януари 1992 г., когато България признава независима Македония. Има символ и в този акт на македонския парламент именно на 15 януари 2018 г. да се ратифицира договорът, допълни той. Проблемните въпроси между България и Македония ще се изглаждат от комисия, която ще работи трудно. Необходими са корекции в образователната система, свързани с общата ни история.

Вижте целия разговор във видеото.


Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад