Малина Крумова: За първи път имаме ясна стратегия за подпомагане на най-бедните

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите ѝ в Ямбол, където поскъпването е най-голяма, се въвежда нов вид услуга.

В Ямбол доскоро нямаше пречиствателна станция. Тя и в момента не е започнала напълно да функционира. Но в момента, в който бъде въведена в експлоатация и започне да се предоставя и тази услуга, следва да се калкулира в цената на водата. Затова процентното увеличение е с 20, обясни регионалният заместник-министър.

Крумова обърна внимание, че цената на водата е трикомпонентна - стойност за водоснабдяване, стойност за отвеждане на водата и стойност за пречистване.

Всяка една от тези услуги е остойностена и се плаща от потребителите само тогава, когато те получават тази услуга, подчерта тя.

Регионалният заместник-министър припомни, че ЕК не предоставя европейски средства за територии, които не са консолидирани - тоест една област не се обслужва от един оператор.

Има 16 области, които ще получават финансиране. За 5 новоконсолидирани области е довоговорено с ЕК да започне подготовка на проекти и при възможност да има и за тях финансиране, допълни Крумова.

Тя отхвърли обвиненията на лидера на БСП, че при разпределяне на средствата определящо е от коя партия е кметът. Приоритет е решаването на проблема с водоснабдяването, за изграждане на канализация парите не стигат, допълни тя.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и подпомагането на най-бедните.

За първи път имаме ясна стратегия точно как да бъдат подпомогнати най-бедните, без това да нарушава формирането на инвестиционния ресурс. Ще се подпомага чрез субсидирането на цената. В какъв размер предстои да уточним, все още сме на фаза дискусии на политическо и експертно ниво. Идеята ни е всички уязвими групи да получават субсидирана цена - минимална или никаква цена, каза още Малина Крумова.