Мая Манолова: Над 81% от хората искат да бъде приет Закон за частния фалит

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очакванията на българските граждани от приемането на такъв закон наистина са огромни. "Днес по време на форума, който ще се състои в 9:30 в Дома на Европа ще представим първото национално изследване за нагласите на гражданите към приемането на подобно законодателство. Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет Закон за частния фалит - закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица", посочи Мая Манолова.

Тя допълни, че този процент е адекватен на огромния проблем, който имат българите със затрудненията да плащат кредитите си към банки, към фирми за бързи кредити, към лизингови къщи, включително и битовите си сметки.

Мая Манолова: Числата са стряскащи. Всеки трети български гражданин има кредит. Общо кредитите като брой са близо 5 млн. - 4 млн. 990 000, от които над 12% са лоши или необслужвани. Или ако това се приравни към потребителските кредити, става дума за около 800 млн. лева потребителски кредити към банки, към финансови институции, които са лоши или с проблеми в обслужването. Общо кредитите, които имат проблем с обслужването, са над 4 млрд.

Омбудсманът обясни, че условие едно лице да влезе в процедура на несъстоятелност, е то да бъде свръхзадължено. Това означава, че свръхзадължеността е трайно състояние, а не временно затруднение, което може да се изплати в обозрим период от време. Следващият принцип е този на добросъвестността. Манолова каза, че това ще се изследва във всеки конкретен случай, като опитите да бъдат извършени измами, да бъде укрито имущество, да не бъдат посочени всички кредитори пред органа по несъстоятелността, ще бъдат сериозно препятствие за влизане в процедурата.

Мая Манолова: Предлагаме процедурата по обявяване на граждански фалит да се развива пред съд. България е последната европейска страна, която не е приела такова законодателство. В Европа решенията са различни. В някои държави става дума за съдебна процедура, в други има специално създадени административни органи, които се занимават с гражданската несъстоятелност. Предвид българските традиции, предвид необходимостта да се гарантира законосъобразно провеждане на процедурата, предлагаме органът, който ще се произнася да е съдът, като достъп до процедурата се дава на всички кредитори. Самият гражданин, който иска започването на такова производство, ще е длъжен да посочи освен цялото си налично имущество, но и всичките си задължения, а също и всичките си кредитори, които в добавка ще имат едномесечен срок след започване на производството, да се включат в тази процедура.

Вижте целия разговор във видеото.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад