Срещата ЕС - Турция: коментарите

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Антони Гълъбов тази среща е важна, тъй като постепенно в хода на председателството си "България започва да се позиционира в ЕС.

"Подобни срещи ще има все повече и повече. Онова, което е важно, е не да търсим непосредствен резултат от отделната среща, а по-скоро от цялостната тенденция... В средата на миналата година, когато България предложи темата за Западните Балкани, имаше много скептицизъм в ЕС. В момента това не е така. Ние виждаме, че постепенно подобен тип събития започват да се вписват в един образ, който за мен е напълно възможен за България и се надявам, че можем да го отстоим, наистина на компетентен посредник в един много сложен регион на Европа."

Гълъбов смята, че страната ни не само има административен капацитет - администрация пое натоварването, осигурява процеса в добро темпо, но имаме не само напредък по външната политика, а и по много от досиетата на председателството. България има шансове да се утвърди ролята си на компетентен посредник, който да осигурява сложните отношения с Турция.

"Повод за плах оптимизъм" - така определи приключилата среща във Варна Първан Симеонов.

"Има срещи и действия в политически план, които са хубави не толкова с резултатите, които постигат, а със самото си случване. В тоя смисъл тази среща сложи България на картата и напомни за истинското място на България на картата, именно на ъгъла между североизточните тревожни развития и югоизточните тревожни развития - на носа, отпред на бронята на западния свят. В този смисъл фактът, че България инициира този диалог и го домакинства, е добър. Очакванията не бяха умишлено занижени, те бяха обективно ниски и на фона на тези очаквания не беше постигнато нещо неочаквано... Потвърдено беше това, което и без друго се знаеше, че ще бъде потвърдено, а именно продължаването на действието на споразумението, което засяга бежанския въпрос."

На фона на тези ниски очаквания, по думите на Симеонов, "тази среща дава повод за известен оптимизъм за един започващ процес".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад