Румяна Бъчварова: Срещата ЕС-Турция премина в тон на уважение и пълна откритост

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Мисля, че срещата във Варна разчупи едни ледове, които много отдавна задържаха отношенията между ЕС и Турция. Това беше и целта при организирането на тази среща, защото само по този начин /това е общо разбиране/ могат да се решават актуалните проблеми както в двустранните отношения, така и в глобален план", каза Румяна Бъчварова.

Как ще бъдат решавани поставените на срещата проблеми, важни за ЕС, като Кипър и Гърция, например?

Според Бъчварова с тази среща се поставя началото на един процес, който трябва да започне оттук нататък. Той трябва да се състои от размяна на мнения съгласуване на позициите и по-силно сътрудничество между ЕС и Турция. Оттук нататък отношенията ще се развиват по тази формула. Българското председателство е предложило до края на юни, когато изтича неговият период, да има нова подобна среща, за да не се отлага решението на проблемите.

Що се отнася до предоставените от Ердоган видеоматериали за Африн в Сирия и за опита за преврат в Турция, Бъчварова изтъкна тезата на турския президент, че Анкара прави всичко възможно да гарантира собствената си сигурност и граници и да помогне на бежанците в кризата, а когато бъде възможно те да се върнат обратно в родните си места. С това е била обяснена военната операция "Маслинова клонка" и действията на турската страна в Африн като акцентът е бил поставен върху факта, че при относително запазената инфраструктура в Африн, там много скоро биха могли да бъдат върнати бежанците. Тези действия са били представени като мисия с хуманитарен характер, поясни Бъчварова. А европейските партньори са били поканени да работят заедно с Турция в тази посока.

От страна на ЕС са били поставени много настойчиво исканията за изясняване на темите, по които няма съгласие с Турция и да се подобрят отношенията с държавите членки, особено с Гърция и Кипър.

Бъчварова определи тона на вчерашните разговори като "тон на взаимно уважение и пълна откритост и откровеност в позициите".

В разговора си на четири очи между, Борисов и Ердоган са били поставени всички въпроси, които вълнуват българската страна, но те ще бъдат решавани наред с проблемите, поставени от турска страна от създадената комисия по нерешените въпроси между България и Турция и от различните ѝ работни групи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад