Мая Манолова: Успехът за двойния стандарт при храните засяга 100 млн. европейци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Мая Манолова: Изключително съм доволна от успеха на каузата моя, на моя екип, на българските граждани и на българските институции, който беше постигнат вчера в Брюксел. Всъщност аз подадох тази жалба, тази петиция заедно с видни български общественици, председателката на Студентските съвети, Българският лекарски съюз, председателката на хлебарите и браншовите организации на производителите на храни, Камен Донев, известния режисьор и актьор и други видни български общественици. Подадохме заедно тази петиция през октомври 2017 г. и реално тя предизвика много сериозни действия от страна на европейските институции и част от резултатите към вчерашния ден вече бяха налице.

Горда съм, че постигнахме този успех, който е важен за 100 млн. европейски граждани, сподели Манолова.

Омбудсманът разказа,че Комисията по земеделие в Европейския парламент е изготвила доклад и е излязла с препоръки. Направено е било законодателно предложение за промени за т.нар. потребителски пакет на еврокомисаря Вера Юрова, е бил огласен именно от София през април миналата година. Тя подчерта, че вчера това предложение е прието с огромно мнозинство от Комисията по вътрешен пазар.

Според Манолова, няма как този въпрос да бъде решен на национално ниво с българското законодателство, защото става дума за основополагащи принципи на ЕС.

Мая Манолова: Петицията остава отворена, така че и следващият Европейски парламент да може да следи какво се случва с тази дискриминационна практика на двоен стандарт при храните.

В тази битка едни срещу други не са гражданите на Източна Европа срещу тези от Западна, а всички европейски граждани срещу мултинационалните компании, категорична е Манолова.

Двойният стандарт при храните, водещ до подвеждане и заблуда на потребителите, ще бъде инкриминиран като хранителна измама. Ще има драконовски санкции, допълни омбудсманът.

Вижте целия разговор във видеото.