Схемата с ТЕЛК-овете: как да запушим пробойните

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съвместната акция на прокуратурата, икономическата полиция и НОИ проверява областите с най-много отпуснати инвалидни пенсии., Проверките ще обхванат цялата страна. На места срещу заплащане посредници уреждали фалшиви решения на ТЕЛК.

Защо у нас е възможно здрав човек да се изкара инвалид, за да взима помощи от държавата?

Д-р Минчо Коралски изложи основния проблем за пробойните в системата:

"Механизмът, по който сега работи системата на ТЕЛК на практика позволява това нещо, тъй като ТЕЛК работи основно с документи, които се събират от различни лечебни заведения. Сред папката от документи, ако се сложи, че са ви измерили кръвното 140 /180, няма начин някой да не ви даде диагноза хипертония и степен на увреждане над 50%... Друг проблем е свързан с организацията, която доскоро беше в ТЕЛК. Там лекарите, които трябваше да са големи специалисти, получаваха едни мизерни заплащания, нямаха право да работят на друго място, т. е. бяха подложени на корупционен натиск."

Минчо Коралски смята, че предстоящите промени са належащи - да се промени начина за работа на ТЕЛК и да се премине към събиране на данни от НЗОК и от електронното досие, което трябва да се въведе, за да може да се проследи цялата история на заболяването.
Д-р Стойчо Кацаров е на мнение, че трябва да се промени "-самата концепция, по която се освидетелстват лицата".

"Заложената философия да оценяваме процент на работоспособност спрямо здравия човек не е правилна, защото няма абсолютно здрав и абсолютно болен човек. Човек е неработоспособен по отношение на определена професия, но не изобщо. Той може да бъде 100% неработоспособен да бъде миньор, например, но да бъде 100% работоспособен да бъде IT специалист, програмист, уеб дизайнер. Още та това ниво трябва да бъде извършена промяна, ако искаме да имаме справедлив резултат."

Целия разговор по темата - вижте във видеооткъса.