Медии и избори - председателят на СЕМ Мария Стоянова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

СЕМ констатира първи нарушения в хода на предизборната кампания и вече имаме два сигнала към ЦИК. Те не са по Закона за радиото и телевизията, а са свързани с Избирателния кодекс, и дори бих казала, че са пренебрежими, каза в "Денят започна с Георги Любенов" председателят на медийния регулатор Мария Стоянова.

Много е видно от мониторинга, който правим, че сме в началото на кампанията и сме в етап, в който отделните кандидати се представят на аудиторията, отбеляза тя и добави: "Голямата ни надежда, голямото ни очакване като регулатор по съдържанието е аудиторията да получи възможно най-добрата информация за това тези кандидати, които претендират за поста на държавен глава, каква функция ще имат, каква работа ще вършат, защо ще избираме този или онзи, защото това са президентски избори - те са специфични, те са мажоритарни. Тук избираме повече личност, отколкото партия."

Избирателният кодекс поставя по-големи изисквания към обществените медии - БНТ и БНР, но това не е просто ограничение, а е признание за голямото влияние и авторитет в обществото, които имат, и предизвикателство към този професионализъм и доверие, подчерта председателят на СЕМ.

Акценти