Сергей Игнатов: От битката за Алепо зависи дали ще има нова Ялтенска конференция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Случващото се в момента е глобален конфликт, защото в т. нар. гражданска война в Сирия са намесени интереси на САЩ, на целия западен свят, там са Русия, Китай, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Иран и Турция. Интересите им са много преплетени и това се вижда във фронтовете, които се отварят. А битката за Алепо е важна, защото от изходът ѝ зависи дали ще се запази съществуващия световен ред или ще се стигне до нова Ялтенска конференция за подялба на сферите на влияние в света при победа на правителствените войски с руска подкрепа. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" египтологът и специалист по странознание на Азия и Африка Сергей Игнатов - бивш образователен министър.

Според него ситуацията се усложнява и от предстоящите президентски избори в САЩ и от наследството, което Обама ще остави на наследника си. Игнатов припомни и позицията на Бжежински, който твърди, че времето на глобално господство на Съединените щати е изтекло и е разумно САЩ да са инициатори на предоговаряне на сферите на влияние, което ще им даде предимство да диктуват условията.

"Това, което мен ме безпокои, е, че гражданската война е Сирия е без свършек", заяви Сергей Игнатов. Зад всяка от воюващите сили стои някой, който осигурява всичко нужно, и така "това е война, която може да продължи докато загине и последният сириец", добави той.

Игнатов е убеден, че част от решението на бежанската криза е Европа да се освободи от "огромната бюрократична традиция", от "брюкселския генотип", да престане "това коректно политговорене, което дразни всички и е съобщаване на безсмислици".

Акценти