Между езика на омразата и толерантността

В това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Провокирани от редица примери в последните дни, отваряме темата за езика в медиите.

Какъв е отговорът на въпрос дали е допустимо медиите да премълчават някои изявления на политиците, които използват груб и провокативен език.

Мария Стоянова изтъкна, че понякога се налага медиите да го правят, тъй като си дават сметка за отзвука и отговорността, която носят за разпространяването на политическо послание. Едно от най-важните средства за това,с което политиците разполагат, е словото. В същото време обаче със словото могат да се пораждат дори и войни, смята журналистката.

Възможно ли е такова изхвърляне на езика на омразата и нетолерантното говорене едновременно от страна едновременно от страна на всички медии и едновременно от страна на обществото? Ето мнението на доцент Владислав Миланов:

"За съжаление през последните години с моите студенти и колегите от Катедрата по български език наблюдаваме тенденция, в която това се засилва в употребата на обидни думи, на обидни думи, на обидна лексика. Това напрежение, което се създава в различни политически ситуации, не позволява на българските политици – /може би поради слабо възпитание, поради непознаване на силата на езика, на езиковите регистри/, да не слизат в езиковата небрежност, да не слизат в обидата, а да използват силата на езика."

Доц. Миланов изтъкна, че през последно време имаме много нецензурна лексика, обидна лексика в политическата реч, че може да се направи речник на обидните думи само на базата на политическите изказвания.

Харалан Александров, който от години наблюдава политическото и гражданското говорене в България, смята, че няма рецепта за ограничаване на обидното говорене. Според него това е социален и културен процес, а политиците са под "силен културен натиск да радикализират говоренето си по силата на езиковия и на отношенческия регрес на социалните мрежи". Александров допуска, че вероятно добро решение би било да се забрани на социалните медии да използват такъв език, но това е невъзможно.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад