Между политиката и здравеопазването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" продължихме темата за 20 години реформа в здравеопазването. Вчера гост на предаването беше един от бившите здравни министри Радослав Гайдарски. Днес беше бившият зам.-министър Ваньо Шарков. 20 години парите за здраве все не достигат при положение, че все се увеличават. 20 години всеки министър реформира реформата на предшественика си и пациентите все са недоволни.

"Имаше ситуации, в които се случваха много тежки недоразумения, като това да се издаде наредба, с която младите български лекари, които туко що са завършили, да могат да си плащат, за да специализират в България", каза Шарков. Той се нядаява всеки, който е влизал в това министерство, е имал идеята да промени нещата към малко по-добро. През последните две години заработи програмата за майчинско и детско здравеопазване. Броят на лекарите, които напускат страната намалява, защото имат възможност да специализират в България, да работят на трудов договор и да бъдат партньор на НЗОК. Шарков заяви, че фактите показват, че пациентите, които преди са пътували за Турция, вече получават необходимата медицинска грижа заради внесената апаратура в страната и заради това, че касата вече финансира радиохирургията. Фарма бизнесът вече връща за три години над 250 милиона в НЗОК.

От миналата година за първи път има финансиране по клинични пътеки за продължително лечение, както и финансиране по клинични пътеки за палеативни грижи. Вече има и клинична пътека за продължително лечение след инсулт, която включва и физиотерепевтични процедури. С решение на Министерски съвет е създадено Партньорство за здраве като консултативен орган към МС, в който влизат представители на пациентските организации, на бизнеса, лекари, национални консултанти, ректори на университети. Представителите на пациентските организации са и в надзорния съвет на НЗОК и участват във взимането на решения.