Няма хаос при продажбата на новите винетни стикери

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес е последният ден, в който шофьорите у нас могат да използват старите винетни стикери. От утре всеки трябва е пътува с новите винетки. Репортерска проверка на кореспонденти на "Денят започва" във Велико Търново показва, че и тази година масово водачите купуват стикери ден преди изтичането на срока.

Ден преди подновяването на новите винетки, в пунктовете определени за продажба във Великотърновско, има достатъчно стикери. Служителите казват, че традиционно всеки чака последния момент, но изнервени или притеснени шофьори няма.

„Винетката си е по принцип за пътуване извън града, в града може да се пътува и евентуално ако тръгна ще си взема седмична и така“, каза Георги Георгиев, шофьор.

И докато едни все още чакат, други вече са купили и дори залепили новите винетки.

„Вчера я купих от Варна. Едноседмична, по-изгодно е, четири пъти като купя в годината по 15 лв. са 60 лв., годишната е 97“, каза Сава Ангелов, шофьор.

И тази година най-предпочитани са годишните винетки. Шофьорите обаче са категорични, че цената не отговаря на качеството на пътищата.

„Имаше големи снегове, излизат големи дупки, просто не искам да си чупя колата“, каза Янко, шофьор.

„Даваш 100 лв. за винетка, пък получаваш някакъв път, по който където се вика като скочиш и можеш да си попилееш джантата“, на мнение е Георги, шофьор.

Създадена е и организация при осигуряването на безплатни винетки за хора с увреждания. Тази година обаче от Регионалната дирекция по социално подпомагане отчитат 15 случая, при които хора са опитали да се представят за инвалиди с фалшиви документи и да получат стикер чрез измама.

„Това се отнася за област Велико Търново, която обхваща 6 дирекции. Ние не можем да откажем приемането на заявления и декларации. Винетките се отпускат по постоянен адрес на лица с 50 и над 50% трайно намалена работоспособност, които са собственици на леки автомобили. Също лица или семейства, отглеждащи деца в увреждания“, обясни Николина Йорданова, началник отдел „Хора с увреждания и специални услуги“.

Проверките за документи и валидни винетни стикери продължават в цялата страна. Глобите, които грозят нередновните водачи на пътя са от 300 до 3000 лв. в зависимост от тонажа на автомобила.