Внимание! Висулки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Красиви, но опасни. Вледенен сняг под формата на застрашителни висулки. Какви са санкциите за онези собственици, които не си почистят ледените висулки и защо е премахването им е наше задължение?

От днес започва затопляне, най-високите температури в страната ще са между 14 и 19 градуса, прогнозираха вчера синоптиците на БАН първо в ефира на "Денят започва". Това, че идващия февруари ще бъде с обичайната си месечна температура около - 1 и 1 градуса обаче означава, че неприятните ледни висулки започват да се топят и се превръщат в опасен зимен враг. За това и в повечето български общини всеки от нас, които притежава или стопанисва имот е длъжен да почисти ледените късове. Ако не го направим, ни грозят глоби.

В София вчерашната ни проврека по улиците, за пореден път показа, че задължението да почистим пред домът си, за мнозина е въпрос на личен избор, а не на граждански дълг. Според наредбата в града за онези, които изберат да не почистят, глобата е между 10 и 500 лева. За юридическите лица санкциите са от 700 до 2000 лева.

Точна статиска за съвестните граждани, почистили опасните ледени висулки в града под тепатата няма. Но едва ли са много онези пловдивчани, които искат да се разделят с до 20 000 лева за неизпълнен граждански дълъг. Санкции и предпаснаия получиха десетки.

Варнеци могат да се чувстват поздравени. За непочистен сняг пред дома и офиса те заплащат глоба до 500 лева, а за непочистени висулки - нито лев. От Общината съветват, ако видим образувани ледени висулки по високите етажи, да се свържем с телефон 112 и да потърсим помощ от пожарната или гражданска защита. Силният вятър, които върлува в града последните седмици изчисти почти всички опасни ледени късове. Наши зрители все пак ни писаха, че грамадна висяща ледена опасност се намира на ул. "Хан Аспарух", точно срещу отдел "Пенсии" на НОИ. Вместо да бъде премахната била поставена обезапасителна лента. По-късно колегите от Дарик Радио Варна документираха неприятната ситуация.

Собствениците на имоти в Бургас бяха подложени на масирани проверки за почистване на снежната маса този сезон. В града глобите започват от скромните 20 лева и достигат до 5 хиляди. От инспектората в града първо правят чести проверки и напомняния. Ако никой не се вслуша в препоръката им се прилагат санкциите. В превъзпитанието на населението влязоха дори лишени от свобода, които помагат на мобилните общински екипи, заети с почистването на тротоари и опасни ледени късове от фасадите в града. Тактиката се оказа ефективна, според статистиката на Общината, този сезон 80-90% от етажните собственици се включили в зимното почистване.

В дунавсикя град - Русе, глобите варират от 40 до 200 лв. за физически лица, а за юридическите са до 1000 лв. Във старопрестолната столица - Велико Търново, глобите са идентични.

И докато столичани гласуваха за, против и въздържал се по темата с почистването на тротоарите, преминаването, край някои обществени сгради този уикенд беше възможно само при повишено внимание и сигурни обувки. За щастие екипите на Общината се справиха проблема. В много градове у нас на помощ се включиха и пожарникари, за които няма непристъпни територии по фасадите.