Между закона за вероизповеданията и листите за евровота - говорят политолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 политическата ситуация в страната коментираха политолозите Георги Харизанов и Кънчо Стойчев.

По повод решението да се опростят дълговете на Главното мюфтийство Георги Харизанов заяви, че въпросът не е дали има сделка или "в едно решение, което е правилно".

"Въпросът е, че то не е достатъчно и че то трябва да се награди. Надграждането ще стане, когато българските данъкоплатци финансират вероизповеданията и бъде забранено чуждото им финансиране", заяви политологът.

По думите му важно е да разберем защо БПЦ е против отмяната на чуждото финансиране. Според него е правилно "държавата да навлезе в тези процеси" и това решение трябва "да се награди на второ четене със забрана на чуждото финансиране".

Според Кънчо Стойчев твърденията на Валери Симеонов за сделка между Бойко Борисов и Ахмед Доган за дълговете на Главното мюфтийство е измислица.

"Всичко в политиката може да се каже, че е сделка, защото тя се основава на преговори, договори, диалог. Ако сме недобронамерени към политика, можем да кажем, че всичко е сделка", подчерта той.

Стойчев се съгласи с колегата си, че "българската държава трябва да се грижи за вероизповеданията, а не чужди държави" да правят това.

"Проблемът тук е, че в политика много често формата е свързана със съдържанието и когато формата е нарушена, се нарушава и само съдържание. В случая формата беше нарушена - това, което се случи, не беше достатъчно осветено, диалогизирано, обсъдено. Същите грешки виждаме в при Изборния кодекс", добави политологът.

Какво още коментираха гостите в студиото вижте във видеото.

Акценти