Сделката за Брекзит: възможностите. Коментар на експерта

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Кючуков политическата логика сочи отлагане на Брекзит за дълго, но логиката е "като че ли най-дефицитният елемент в цялата сага Брекзит". След като този договор за втори път не беше гласуван, повечето наблюдатели смятат, че Тереза Мей няма да се възползва от третата възможно да го внесе в парламента /каквато съществува теоретично/.

"Оттам нататък следва днешното гласуване - за Брекзит без договор - което няма шанс да мине в парламента т. е. парламентът ще гласува против излизане без договор... Ако има нещо сигурно, това изглежда най-сигурното към момента. на практика Брекзит без договор може да бъде само остатъчен резултат в случай, че утрешното гласуване се провали, а утрешното гласуване е за удължаване на срока. Там вече се очаква парламентът да събере необходимото мнозинство, Тереза Мей да отправи подобно искане към ЕС."

Следва обаче въпросът дали ЕС ще се съгласи, тъй като има много резерви по отношение на удължаването заради самото удължаване. Въпреки това, Кючуков смята, че ЕС ще бъде изправен пред ситуация, в която не може да не приеме такова решение, защото иначе той би бил отговорен за напускането на Великобритания без договор.

В случай на удължаване на срока за Брекзит се отварят всички опции - от предоговаряне до нов референдум, ново правителство и т. н. Удължаване с 3 месеца, както сега се коментира, няма да донесе нищо ново, е мнението на коментатора, защото ще преговарят същите екипи от същите позиции. От друга страна, след като 2 години се занимаваше с Великобритания, в следващите 6 месеци ЕС ще бъде зает със себе си - да подготви изборите за Европейски парламент, да се конструира парламентът и новата комисия.

"Настроенията във Великобритания също са за търсене на промяна като не се изключва възможността за правителствена промяна, включително и нови избори... Бъдещето на Тереза Мей вече не е дали тя ще напусне политиката, а кога това ще стане. Самата тя заяви, че напуска политиката през 2022 г., но към днешна дата това изглежда един прекалено далечен времеви хоризонт. Очакванията са това да се случи много по-скоро."