Минчо Коралски: Трябва смяна на модела на политика за хората с увреждания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Психологическият анализи и психологическата помощ са изключително важен елемент от работата на бюрата по труда и на системата за трудово насочване, особено за хората, които дълго време са били на пазара на труда. В такива случаи трябва да се отчете, че желанието за работа е променено, страхът от поредния отказ е голям, а и трябва да се открие най-подходящата за човека, предвид това, което е правил преди, неговата квалификация и обучение. Това каза в "Денят започва" Минчо Коралски - изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш социален министър. "Преди да се започне работа се минава през един сравнително дълъг етап на подготовка. Аз мисля, че когато този етап се извършва оптимално, шансовете човек да си намери са много големи", заяви той и добави, че вероятно се налага психолози да работят и с работодателите, особено ако става дума за хора с увреждания.

"В България един от проблемите, които въобще спира политиката за хора с увреждания, е стигмата - това, че хората с увреждания са втора ръка хора. Всъщност забравяме, че тези хора сме ние, наши близки, наши познати... Ние българите затаяваме в себе си проблеми вместо да ги споделяме така, както се прави в други общества", отбеляза Коралски.

До март месец трябва да бъдат внесени предложения за промени в системата на изготвяне на експертизата на работоспособността и свързаните с това последици, сред които е и отпускането на инвалидна пенсия, уточни изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания. Той заяви, че европейската и световна практика е да се получава трудово възнаграждение и инвалидна пенсия, а България е единственото изключение. Тези проблеми, обаче, тепърва ще бъдат обект на широко обществено обсъждане, която Минчо Коралски се надява да започнат до една седмица.

Трябва да се промени, да се смени целият модел. Вече се налага промяна и на философията, и на политиката, и на всичко, свързано с хората с увреждания, обобщи той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад