Министър Димитров: ВиК-Перник не може да използва пълноценно новия водопровод

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Много е трудно това министерство. През годините хората не са го забелязвали. Сега, покрай този арест и проблемите, стана център на внимание. Задачите са много тежки.

И той даде пример за големите отговорности на екоминистъра - "всичката вода, която отива за електроенергия, за напояване и за питейто-битови нужди, разрешава един човек със своя подпис". Димитров отбеляза и още един проблем в министерството - не малко служители в структурите, подчинени на МОСВ, които обмислят да напуснат работа заради ниското заплащане.

На въпрос за проблема с водата министърът уточни, че в момента на неговото встъпване в длъжност няколко от значимите 52 язовира в страната са били в критично състояние – били са пълни под 50%.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: За всички язовири, за които говорим, захранват по един град. Имаме и язовири, които захранват по 5 града и 42 населени места, но с тях нямаме проблеми.

Той припомни идеята новият водопровод до Перник да снабдява града със 780 хил. куб. м вода всеки месец, а от язовир "Студена" да получава едва 300 хил., за да може да се напълни.

Емил Димитров - министърът на околната среда и водите: До този момент тенденцията е точно обратната - точи се язовирът за сметка на водопровода от София. В тази връзка съм написал писмо до Министерски съвет.

По думите му местното ВиК не може да използва пълноценно новия водопровод.

Емил Димитров – министър на околната среда и водите: Трябва да се направи един резервоар, от който водата с нормално налягане да влиза в града.

Какво още коментира министърът на околната среда и водите вижте във видеото!