Министър Караниколов: България и регионът са стратегически за Китай

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Китайските инвестиции в Западна Европа са значително повече от тези в останалата част на ЕС. За да "тръгнат инвестициите и към Централна и Източна Европа, за да се създаде свързаност, модерна инфраструктура", за да няма спекулации, че се има разделение сред страните членки, европравилата при процедурите трябва да се спазват стриктно.

През България ще преминава съгласуването на тези процедури, ще бъде гарант за спазването на всички европейски правила и мисля, че това е изключително добро признание за България, добави той.

Според него най-важното в приключилата среща "16+1" е политическият сигнал, даден от Китай, че България и регионът са със стратегическо значение.

Това е изключително е изключителен шанс за България и региони. Това означава инвестиции там, където кохезионната политика няма интерес, както и отваря на пазара. Нашият бизнес, освен от инвестиции, се нуждае и от гарантиран пазар, добави икономическият министър.

По думите му стокообменът между България и Китай в момента достига на 4 млрд. лева, а биотуризъмът е сред "най-силните туристически козове на страната ни пред китайските туристи".

Какво каза още министърът на икономиката Емил Караниколов вижте във видеото.