Музикалният театър гостува във Варна

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-новият спектакъл на Музикалния театър “Царицата на Чардаша” е съвременен прочит на един класически сюжет, разказва Марияна Арсенова, директор на Държавния музикален и балетен център в София. Модерното в постановката са взаимоотношенията между героите.

Марияна Арсенова – режисьор, директор на Държавен музикален и балетен център - София: Когато имаме млади артисти, когато облечем в нови декори, когато е с пищна и красива сценография и когато нравите вътре минават през усещанията на младите хора и солисти, които го играят, тогава казваме, че има съвременно звучене. А иначе непреходният сюжет на “Царицата на Чардаша” и безкрайно красивата, бисерна музика, която е на Калман, я прави нещо, което не може да бъде сравнявано с никое друго заглавие от класическата оперета. Музикалният театър направи една нова постановка на “Царицата на Чардаша”, която по принцип не слиза от афиша на музикалния театър - с гост-постановчик Адриан Холендер, с диригент-постановчик баронеса Любка Биаджони.

Разнообразна програма предлага в афиша си Музикалният театър по повод 100-годишния юбилей на професионалното оперетно изкуство в България.

Марияна Арсенова – режисьор, директор на Държавен музикален и балетен център - София: Направихме нова постановка на най-добрата българска оперета, най-играната - “Българи от старо време” и, разбира се, ни предстои премиера на най-доброто от мюзикъла “Фантомът на операта”.

Според Марияна Арсенова оперетата като жанр има бъдеще у нас.

Марияна Арсенова – режисьор, директор на Държавен музикален и балетен център - София: Като виждам младите хора, които идват с интерес да гледат, не само за това, че техни връстници играят на сцената, а и заради това, че публиката е пренаситена с всякакви заглавия, и в един момент младата публика се връща към ценностите, които носи всъщност класическата оперета. Така че мога да кажа, че има бъдеще и когато се направи атрактивно и пищно – пълните салони го доказват.”

Спектакълът ”Царицата на Чардаша” ще се играе отново на 10 юли в Летния театър в Бургас. Постановката е копродукция на Музикалния театър и Държавната опера в града, като събитието е част от афиша на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров”.