Митрополит Антоний: Църквата трябва да успокоява хората, да им дава надежда и подкрепа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Заради становището на Светия синод да не приемаме повече бежанци бяхме обвинени като че ли в ксенофобия, но то беше продиктувано поради загрижеността за състоянието на нашата държава, която не  е в състояние да обгрижи социално слабите, болните и няма капацитета да се справи с такъв голям бежански поток, който би дошъл - така защити позицията на Българската православна цъкква по този наболял проблем Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в "Денят започва с Георги Любенов". И поясни, че Църквата живее не само с духовните проблеми на нашето общество, но и със социалните и чисто битови житейски такива.

По случая с отец Паоло Кортезе и напускането му на България след протести в Белене срещу настаняване на сирийско семейство в църквата, митрополит Антоний коментира, че самите проблеми около този скандал са много по-назад във времето, може би това е била една от причините, за да бъде провокиран отново въпросът за отношенията между жителите на Белене с този отец. И подчерта, че това е преди всичко от компетенцията на Католическата църква.

"Това е един грозен скандал, който показва още веднъж, че ние самите не сме толерантни дори към себе си", каза митрополит Антоний. И поясни, че тук не става въпрос за сирийското семейство - това са четирима души, тук въпросът е принципен, защото страхът от бежанската вълна, за която се натяква, че те стоят с милиони на границата с Турция и могат да ги пуснат да ни залеят, е голям и особено хората в районите на икономическа криза живеят с тези страхове и ги е страх за самите себе си.

Църквата трябва да успокоява хората, да им дава надежда и подкрепа, каза митрополит Антоний и припомни, че Българската православна църква в моменти на криза на българския народ е била голяма опора, затова се надяват Църквата да бъде възприемана и чувствана за опора.