Митрополит Антоний: Светият синод смята, че се нарушава автономията на БПЦ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той обаче изрази притеснението си, че един закон, който е основополагащ в отношенията между държавата и вероизповеданията, се приема лекомислено и се "претупва" набързо в кулоарите на българския парламент. Митрополит Антоний подчерта, че тук в никакъв случай не става дума за парите. "Светият синод не ги е искал тези пари първо на първо. Те са предложени в така разписаните законопроекти. Това, което притеснява Светия синод, е, че се нарушава автономията на Българската православна църква, отделеността й от държавата чрез така приложения закон."

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний беше категоричен, че ако законът остане непроменен, след време недоброжелатели могат да се намесят в делата на БПЦ, да ограничат религиозната свобода. Той посочи, че управляващата коалиция работи в посока на това да бъдат възстановявани храмове. Отпуснати бяха средства за ремонта на Духовната академия в Пловдив. "Към момента ние имаме едно много добро сътрудничество между църква и държава. Нашите опасения са за прилагането за в бъдеще на този закон, че може да бъде използван срещу самата Българска православна църква."

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: Ние адмирираме това, че има желание да се дават повече пари за вероизповеданията. Това е похвално, но искам да се знае, че тук не става въпрос само за пари. Българската православна църква е доволна от проявената грижа на българската държава към нея към настоящия момент.

Вижте целия разговор във видеото.