МВР въвежда система за търсене на изчезнали деца чрез Фейсбук

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Системата "Амбър Алърт" е създадена след един тежък случай на отвлечено дете в Америка през 96-та година. 9-годишната Амбър Хагерман е била отвлечена посред бял ден в малко градче в щата Тексас. Въпреки, че съсед е станал свидетел на отвличането и родителите на малкото момиче се свързват моментално с медиите и полицията, те не успяват на намерят детето. Четири дни по-късно е открит трупът й, а извършителят никога не е заловен. Случаят провокира местните хора и властите да създадат и кръстят новата система на малката Амбър Хагерман, като вярват , че ако е имало нещо подобно тогава, животът й е щял да бъде спасен.

Системата "Амбър Алърт" Фейсбук работи по следния начин. След като бъде подаден сигнал в полицията за изчезнало дете, ГДБОП реагира възможно най-бързо, в рамките на минути или часове, за да установи дали сигналът е фалшив или не. Ако случаят е сериозен и наистина става въпрос за изчезнало дете, тогава от ГДБОП изпращат известие до фейсбук. Сайтът до 30 минути публикува актуална информация, която може да бъде полезна. Тя се разпространява в Нюзфийд на всички потребители, които се намират в радиус от 200 км от мястото, където детето е изчезнало.

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП-МВР: От 2009 година ГДБОП е контактна точка на Фейсбук с България. И поводите, по които работим с тях са най-различни, но приоритетно касаят сигурността и престъпленията извършени срещу деца в интернет пространството.

Ако попаднете на подобно известие във Фейсбук и имате информация, която може да помогне на разследващите власти, тогава трябва да се обадите на телефон 112 или на телефон 02/ 982 83 53. Служител ще бъде на линия 24 часа в денонощието за бърза реакция. Системата Амбър Алърт за първи път е въведена през 1996 година в САЩ. А от 2015 година е в партньорство с Фейсбук.

Емили Вачър, директор на отдел "Сигурност" към Фейсбук: В Съединените американски щати, като директен резултат от системата "Амбър Алърт" повече от 900 деца са били открити и върнати при семействата им.

Според експерти, при случаите на изчезнали и отвлечени деца, те най-често се подлъгват именно от социалните мрежи.

Александър Киров, фондация за борба с трафика на хора "А21 България": На първо място е твърде високото ниво на доверие. Децата като цяло, младите хора, са по-доверчиви, дори на някой непознат, който се свързва с тях през социалните мрежи и често може да станем свидетели на случаи, в които трафиканти се представят, разбира се, като хора, които не са, през социалните мрежи и по този начин заблуждават не само млади хора, а и хора, които са на средна възраст, малко по-възрастни.

Неправителствените организации като А21 , често наблюдават случаи, в които бързата реакция е от решаващо значение.

Александър Киров, фондация за борба с трафика на хора "А21 България": Имахме случай на една жена, която се обажда по националната телефонна линия, от чужбина и разказва, че се намира в опасна ситуация, в общи линии, тя е била трафикирана с цел сексуална експлоатация, и буквално в рамките на един час трябваше да реагираме, да й помогнем тя да излезе от мястото, където са я държали нейните трафиканти. Успяхме през линията да я навигираме до най-близкото полицейско управление, където се свързахме с местната полиция и успяхме след това да уредим безопасното й завръщане в България.

По данни на МВР за 2017 година, изчезналите малолетни деца са били 295, от които 279 са открити и върнати. Изчезналите непълнолетни деца са били 906.От тях 865 са открити и върнати. Според властите най-важният фактор при намиране на изчезналите деца е бързата реакция. Именно затова Амбър Алърт може да се окаже много важен и полезен инструмент за бърза и благополучна реакция, в случаи на изчезнали деца.