Ръст на пътуванията в чужбина по празниците

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Несъмнено Коледните празници са дали нов тласък на пътуванията в чужбина. Близо 460 хил. българи са избрали да прекарат зимната си ваканция зад граница. Южните ни съседки Гърция и Турция продължават да са на челна позиция като най-предпочитани дестинации.

Едва 27,6% от сънародниците ни са стегнали куфарите с цел почивка. Близък до този процент е и този на хората, които са пътували по работа - малко над 23%.

Най-голям брой пътувания на българите са осъществени към Турция – малко над 103 хил. българи са избрали да прекарат зимната си ваканция там. Второто място е за Гърция, следвана от Германия, която е била посетена от около 39 хил. души. Изненадващо предпочитани сред българите са и останалите ни съседки - Сърбия, Румъния и Македония. Броят на посетилите ги е сравнително еднакъв-малко над 30 хил. души във всяка една от трите страни. Любимата на всички ни Италия, която по принцип е сред най-посещаваните туристически дестинации в целия свят, се оказва слабо предпочитана от сънародниците ни. Вечният град Рим, модната столица Милано и дори италианската кухня, не са успели да привлекат особено голям брой български туристи.

Сериозно увеличение на броя, посетили страната ни туристи отчитат данните. 596 хил. души или с 12,2% повече в сравнение с декември миналата година, са чуждестранните туристи посетили България. Основен дял тук имат гражданите на Европейския съюз или казано в цифри близо 56% от общия брой туристи, са тези от страните членки на съюза. Увеличава се и броят на посещенията на граждани от други европейски страни, които не са от Европейския съюз. На първо място са румънците. 126 хил. души от северната ни съседка са посетили страната ни през декември. Второто място е за гърците, следвани от турците. Близостта на страната ни до Македония и Сърбия навярно е причината следващите места да се заемат именно от техни граждани. По отношение на страните от Западна Европа. Най-голям брой-над 20 000 германски граждани са посетили България, следвани от Обединеното кралство и Италия. Оказва се, че според данните, подобно на слабия интерес у Българите към Италия през декември, италианците също не са особено привлечени от страната ни.

Дали и колко е спечелила България от нарастналия брой туристи, посетили държавата ни през изминалия месец, засега няма как да знаем. Със сигурност, обаче, предвид по-голямата посещаемост, страната ни трябва да отчете, дори и малък, все пак ръст на печалбите от чужденци.