Жълти стотинки за годишна винетка

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Николай Василев занесъл жълтите стотинки в пликове на касата в управлението на пътната агенция в старата столица. Казва, че така изразил гражданската си позиция срещу разбитите пътища в цялата страна.

Николай Василев: Решихме във вид на малък протест към агенция Пътна инфраструктура да си закупим винетен стикер с жълти стотинки - по една и по две. Общо около 6 500 бройки, на стойност 97 лева.

Близо два часа служителките на Областно пътно управление броили монетите, които им занесъл недоволният великотърновец. Николай казва, че съзнава, че затруднява служителките, които нямат никаква вина за дупките по пътищата, но се надява не само да го разберат, но, макар и негласно, да го подкрепят.

Николай Василев: Първо да се извиня на жените, които работят в агенцията, и които броиха стотинките за около час и 45 минути. Те нямат никаква вина, че пътищата са в такова състояние- дупки, непочистени от снега, от пясъка. Просто усвояват се пари, но не за добро качество.

Николай Василев се надява тази година примера му да последват хилядите недоволни данъкопатлатци-шофьори в цялата страна, които организират протести и са пряко потърпевши от дупките. Вярва, че така е възможно да бъдат чути.

Николай Василев: Ами може би ако по-голяма част от хората го направят, може и да има някакво решение.

Разбира се, възмутени шофьори не липсват. Някои дори се притесняват, че и новите пътища са опасни.

Мариян Василев: Новите пътни настилки също не отговарят на изискванията, защото съм пътувал в Европа и там самата пътна настилка е с различна грапавост в сравнение с нашата. При нас тази пътна настилка, която се прави нова, се поставя пътна настилка, която е гладка, загладена. Масово, смея да твърдя че много от произшествията нямаше да ги има, ако имаше грапавост на асфалта. Защото тогава нямаше да загубят много от водачите контрол над автомобила си.

Ако пътищата в България са в добро състояние, масово водачите ще плащат, дори и по-висока цена за винетките, тъй като ще спестяват пари за ремонт на автомобилите, казва още великотърновецът.