Нападения срещу екипи на Спешна помощ във Варна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Зачестяват случаите на агресия срещу екипите от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Те рядко са свързани с физическо насилие, но заплахите и ругатните също не са за подценяване. И лекарите, и шофьорите

на линейки казват, че често се страхуват, когато са на работа.

Доктор Милена Христова работи в Центъра за спешна медицинска помощ от година. Казва, че се страхува особено на нощните дежурства. Тогава се сблъсква с повече хора, употребили алкохол, а и натоварването е по-голямо, защото по това време пациентите разчитат най-вече на спешните медици и по-малко на личните лекари. За д-р Христова най-рисковите зони са ромските махали.

"В ромските махали са много хора, на групи се движат и трябва много да внимаваме с тях. А има деца, които с големи ножове се движат и са ни показвали даже нож, че закъсняваме, да внимаваме с тях", разказва д-р Милена Христова.

За град като Варна спешните екипи на смяна са едва шест. Заради многото обаждания на пациенти и натоварения трафик в града линейките не винаги могат да стигнат до даден адрес по-най-бързия начин. Дежурните екипи нямат вина за това, но близките на болните изливат гнева си върху тях.

Боян Стоянов - шофьор на линейка, разказва: "Или започват да блъскат по линейката. Имало е случаи например, качваме се догоре, изпращат ни с ритници надолу по стълбите, казват: вие не заслужавате да се возите по асансьора надолу."

Заради тежките условия за работа, стресът и ниското заплащане много лекари напускат Спешния център. А за да стане работата там привлекателна, са необходими незабавни мерки, убедени са медиците.

Автор: Надежда Сутрева