Нено Димов: Планът за управление се оказа проблемната сфера в казуса "Калиакра"

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в Плана за управление на зоната, която попада в "Натура 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени.


Нено Димов посочи конкретните срокове, които са свързани с очертаването на зоните. До средата на тази седмица работните групи на министерството ще изпратят становищата си, а през следващата седмица на място ще дойдат екипите на държавната администрация. В момента има временна заповед, която забранява определен тип дейности, особено в сферата на строителството. За да няма забавяне, срещите между държавните институции, местната власт и хората от региона ще бъдат ежеседмични. "Вчера беше първата среща на място, след като миналата неделя се видяхме във Варна, след това във вторник беше голямата среща, която премиерът организира в София. Вчера бях на място, за да продължим този разговор и в максимална степен на диалог да търсим възможните решения. Това, което категорично поставят жителите на района, които са засегнати, като условия, са свързани най-вече с очертаването на зоните - дали те са коректно изпълнени или не са, и с мерките, които са включени в Плана за управление. Всъщност като че ли основно Планът за управление се оказа проблемната сфера, в която трябва да се работи. Аз мисля, че по плана за управление трябва да си поставим реалистичен срок от няколко месеца, докато за евентуалните участъци, които ще са свързани с картиране, вероятно ще трябва теренна работа", коментира министърът на околната среда и водите.

Димов посочи още, че от това, което е видял по време на срещата вчера, е останал с впечатление, че теренната работа при картирането през 2005-2006 г. не е била добре свършена или въобще не е започвана. Той даде като пример за това факта, че действащо гробище попада в границите на "Натура 2000", както и че зоната на места следва очертанията на кадастъра - т.е. излиза, че защитената зона се съобразява с кадастралната карта.

Вижте целия разговор във видеото.