Целите на тестовете за 3-годишни. Какво представляват и каква е ползата от тях?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според нея колкото по-рано се установи наличието на някакъв риск или проблем в развитието на детето, толкова по-резултатни ще се усилията на специалистите при неговото преодоляване.

Това далеч не е тест за оценка на познанията на децата, за техните постижения. Това е тест, които ориентира специалистите в известни проблеми в развитието на детето. Това са игрови ситуации, в което детето се забавлява, чувства се свободно да дава своя избор, да изразява предпочитания, поясни доц. Трифонова.

За Яна Алексиева от Фондация "Родители" няма нищо смущаващо в това 3-годишните да бъдат подлагани на тест.

Ако има някакво смущение, то е по-скоро как се случва процесът, кой прави този скрининг, кой дава обратна връзка на родителите. Вярно е, че е нужен такъв тип скрининг, който да подкрепи усилията и на учители, и на родители в процеса на развитието на детето, каза тя и допълни, че в тази връзка е важно да има психолози в детските градини.

Какво е позицията на учителите за предлаганите скрининг тестове провери репортерът Благой Цицелков в срещата си с Иванка Харманлиева - директор на столичната ЦДГ №99 "Брезичка", старши учителя Мая Нецова и ресурсния учител Венцислава Тасева.