Ретро музей на техниката в Килифарево

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Идеята за музей на техниката се зародила преди 15 години. С общи усилия жителите на Килифарево успели да превърнат вече неизползваните и стари уреди от домовете си в огромна ретро колекция, която и днес продължава да расте.

Тодор Тодоров: Това е техника от бита – радиоапарати, грамофони, магнитофони, прохосмукачки, перални, киномашини, телевизори. Има няколко експоната от 1930-1940 година.

Най-голям интерес у посетителите на музея предизвикват първите компютри "Изот", които се използвали в статистическите институти през 60-те и 70-те години на миналия век.

Саит Джамбазов: Основно на тях са подготвяли такива програми за изчисляване статистически. С тях се работи по много трудна схема, има изключително много формули, които самите специалисти трябва да запомнят.

И въпреки че голяма част от техниката е на близо половин век, някои от уредите продължават да работят. За по-възрастните носталгия по миналото предизвикват телевизорите "Юнас", пишещите машини и магнитофоните, които връщат спомените от купоните през 70-те и 80-те години.

Саит Джамбазов: Младите не са виждали такова нещо и им е изключително интересно, бабите, дядовците, с които идват да им разкажат, кое за какво се е използвало.