Неволите на хлебопроизводителите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За последните 10 години в Благоевград от 40 работещи фирми за производство на хляб и закуски сега са останали едва 4. Фалитите на предприятията са заради нелоялната конкуренция и липсата на защитна минимална цена на хляба.

Петър Иванов произвежда хляб от 25 години. Казва, че е необходим специален закон за хляба, който да определи минимална защитна цена, която да не бъде под 90 стотинки за 700 грама. Убеден е, че тези, които продават на пазара хляб под тази цена, печелят като добавят оцветители, емулгатори и подобрители за сметка на качеството.

Петър Иванов - председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област: "В лицето на Министерството на земеделието... имали сме срещи, подписвали сме меморандуми, но всичко остава във времето, нито един път не е черно на бяло, или да се защити с някакъв закон.”

Според Иванов цените на суровините и разходите в производството са както в европейските страни, но у нас продуктите са по-евтини. Признава, че успява да е на пазара не за сметка на качеството, а защото се е регистрирал по стандарт България.

Петър Иванов: „Значи за да храниш детски градини, детски ясли, социални заведения, трябва задължително да си регистриран по стандарт България."

Откакто се е регистрирал по стандарт България, хлебопроизводителят печели доста обществени поръчки в Благоевградска област. Казва, че малко от колегите му правят подобна регистрация заради тежката процедура, изискванията и непрекъснатия контрол от Агенцията по храните.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад