Николай Бареков: Лобито на кръга "Капитал" в съда ми погоди номер, за да не се явя на избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЦИК отказа да регистрира партията на Николай Бареков за предстоящите избори. Причината - комисията не можа да събере необходимия брой гласове, за да вземе решение, с което да регистрира за изборите на 26 март "България без цензура", която в бюлетините да бъде изписана като Движение "Презареди България".

На 3-тия ни конгрес беше решено партията да се казва "Презареди България", хората гласуваха в интернет, във всички възможни канали. Направихме конгреса си в един и същи ден с господин Христо Иванов - съдът пусна 4 дена по-рано неговото дело и ако беше пуснал нашето дело навреме, щяхме да имаме влязло в сила решение на 8 февруари. Решението става факт на 9 февруари и аз реших, че е коректно в ЦИК да подадем документите така както са и с препис на съда, че е взел решение да смени името, обясни в студиото на "Денят започва" Николай Бареков. Според него ЦИК е "единственото възможно решение - те оставиха Върховният административен съд да оправи бакиите, натворени в съдебната система". Той заяви убедено, че ВАС ще вземе решение партията му да се яви на изборите като Движение "Презареди България".

Гледайки всичко, което се разиграва, на мен не ми се участва в тези избори, сподели Бареков и допълни, че "съдът в България и съдебната система са безобразно състояние" и даде пример с проблемите си да получи препис от съдебното решение за промяна на името на партията. Според него "лобито на кръга "Капитал" в съда предварително е заложило капан, за да не може "Презареди България" да се регистрира за изборите.

Николай Бареков заяви, че "тези избори няма да доведат до нищо", защото вече са отворени "торбите с лъжите и обещанията" и "всички тези неща до докарат народа до улицата и отчаяние". "Ние решихме да не правим никакви коалиции на тези избори именно заради тяхната безпринципност", подчерта лидерът на "Презареди България" и добави, че той самият няма да се кандидатира като водач на листа.

По телефона в ефира на "Денят започва" се включи говорителят на ЦИК Александър Андреев, за да обясни позицията на комисията по казуса с Движение "Презареди България". "В случая нямаме отказ на ЦИК за регистрация. Имаме едно решение, което, както казва Изборният кодекс, при непостигнати 2/3 от гласовете на членовете на ЦИК се постановява решение за отхвърляне", каза той.