Новите правила за личните данни. Защитават ли децата?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият регламент засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват личните ни данни.

Общият европейски регламент, който влиза в действие, е най-строгият законодателен акт, създаван някога, за контрол върху личните данни. Той засяга всяка информация, споделена от нас като име, адрес, единен граждански номер, телефон, имейл, IP-адрес на компютъра ни, данни за здравословното ни състояние или религиозната ни принадлежност.

Съгласието можем да ползваме там, където нямаме друго законово основание. Няма нормативна база, която да определя, че се поддържа Фейсбук страница и какво се публикува на нея. Децата са доста рискова група, каза Цанко Цолов от Комисията за защита на личните данни.

До момента доста хаотично се използват всички социални мрежи, без да има никакво съгласие. Изключение правят само специализираните клипове и репортажи, които се правят от телевизиите. Тогава има изрично съгласие от родителите, коментира бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов.

Неяснотите по повод защитата на личните данни са много. Какво бихме направили, ако една част от хората дадат съгласие, а други – не... Достатъчно е двама родители в един клас да не са дали своето съгласие и тогава какво правим с общата снимка... Това изисква законова регламентация, убедена е адвокат Бистра Спасова.

По-голямата част от информацията се обработва онлайн и хората трябва да са наясно какви са им правата и как могат да ги упражняват. И това е най-големият ефект от тази регулация. Първото, което всеки потребител трябва да направи, е да разбере какви са неговите права, препоръча експертът по киберсигурност Борис Гончаров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад