Поглед от Китай на журналистката Надя Обретенова

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трийсет журналисти от източноевропейските страни, с които Китай ще се срещне в София в началото на юли, посетиха част от най-големите и силно развити икономически китайски градове.Колегите видяха най-проспериращите китайски градове и райони.

Надя Обретенова смята, че би било добре да заимстваме част от иновациите, от китайския начин на правене на бизнес, на развиване на икономиката, за да се приобщим по-категорично към глобалния свят.

IT секторът се развива най-бурно в Китай. Компаниите, които са посетили европейските журналисти, са показали иновациите си - от това как електронно да управляваш фирмата си до това колко интересен може да стане хладилникът ти. Например, стена на хладилник може да бъде екран, на който да гледаш любимите си предавания, да разбереш каква е температурата навън, да видиш какво има в хладилника...

Всички сектори в провинциите Гуянг и Гуанчжоу се развиват много бурно. Неслучайно страната има толкова висок икономически растеж - над 7%. Едновременно с това Китай се отваря все повече за световния бизнес. Освен че освобождава достъпа на световни компании до територията си, Китай ги привлича и с наличната си квалифицирана и евтина работна ръка. Има грандиозно строителство на небостъргачи от по 60-70 етажа в големите индустриални градове, където се заселват цели градчета и села. Тези хора започват веднага работа във всички сектори на икономиката. Изключително добре е уредено и ежедневието на хората изобщо.

Още за големите постижения на китайската нация и впечатленията на журналистката Надя Обретенова от хората на Китай вижте във видеооткъса.