"Денят на бащата" - нов сериал на БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Севда Шишманова: Българската национална телевизия гарантира стандарта на своите продукции чрез политиката, която води във филмопроизводството. Всичко започва с една много прецизна селекция, с публичен конкурс, в който могат да участват всички продуцентски компании по обявени позиции. Селекционната комисия се състои от 12 души, от които само трема са представители на БНТ. Останалите девет са определени чрез жребий от филмовите среди. Ние работим много близко с продуцентските компании, които печелят нашите конкурси. Буквално започваме от това да обсъждаме библията, с която са кандидатствали, сценариите, които са кандидатствали, развиваме ги в много близко сътрудничество - от това каква е арката на героите до това какъв е диалогът в сериалите и продължаваме с това да обсъждаме много близко каста, екипите, които ще реализират сериала, като режисьори и продуценти. Нещо, което е в основата на самия процес, от самото начало това е програмната политика на БНТ, която също се определя от художествена комисия, в която участват принципали и представители на нашия обществен съвет за това как може да бъде гарантирано разнообразието на сериалите и как можем да постигнем едно портфолио от различни жанрове. Ако "Под прикритие" е криминална драма, то "Четвърта власт" е политически трилър, след това имахме "На границата", който е исторически сериал, екранизация по Йовков и сега имаме социална драма. Някак устойчива се оказа тази политика във времето и успя да постигне нещо, което е без аналог в българската телевизионна индустрия, в нейните 60 години развитие, да направи значими продукции, които са конкурентни на международния пазар. Много важно е това, което БНТ извършва с доверието, което има в продуцентските компании, с които работи. Ние страшно държим на хората, с които работим, и мисля, че доверието и процесът е взаимен и в това се ражда този добър стандарт.
Мартичка Божилова: Сценаристите Теодора, Георги и Невена се обърнаха към мен с една наистина много силна история. Тя е базирана на истински истории. "Денят на бащата" е една истинска драма. Става въпрос за едно семейство и тяхното дете, разпадащо се семейство. Образува се една много сериозна война между съпруга и съпругата. Фокусът е какво се случва с детето. Оказва се, че тази тема в Европа е много актуална, не само тук, но особено тук е много актуална, защото процентът на разводите и това, което се случва след това в едно семейство, са наистина във фокуса на общественото внимание. Примерите за това какво се случва са страшно много особено в негативна конотация. От днес започва кастингът за сериала. Наистина търсим много драматични, силни актьори, направо бих казала най-силните в момента, които може да има на българския пазар.

Теодора Василева: Опитваме се да разгледаме този случай без да съдим, без да казваме кое е правилно и кое е грешно. Става дума за синдром на родителско отчуждение. Това е когато при една такава тежка раздяла родителите се озлобяват един срещу друг, губят своята човечност и започват за настройват детето. И се оказва, че в много от случаите детето започва да отхвърля родителя, при когото не живее, и го мрази. Това е социалният контекст на цялото нещо. Иначе става дума за един баща, който губи детето си.
Павел Веснаков: Аз чувствам историята изключително близка както до себе си, така и до филмите, които съм правил. Но има още няколко нещо, които е важно да бъдат споменати. На първо място това е, че тази история е изключително близка до киното като език, като начин на написване на сценария, като амбиция, която ние имаме и начин, по който мислим да я разкажем, което аз чувствам изключително близко до себе си. Това, което мен наистина много ме вълнува в историята е, че тя естествено има лека критика към съвременното общество, но едно от най-ценните неща в нея е това, че нашата история успява да говори за локални проблеми, но да ги представи по изключително универсален начин.