Фестивалът за интердисциплинарно изкуство "180°"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Фестивалът предлага алтернатива за младите артисти, които искат дасе отдалечат от някои догми в изкуството и да разивят своите иновативни идеи.

Александър Хаджиев уточни, че организаторите го наричат "Лаборатория "иновативно изкуство". Целта е да се създаде платформа, на която "артистите да се чувстват достатъчно свободни, да работят заедно един с друг", от различни категории - например танц с музика като излязат от рамките на вече познатото и "класическатта музика да звучи във фабрика от тотално различен ъгъл".

Александър Хаджиев:
"Затова го кръстихме "180°", защото искаме не само да обърнем представата, но и защото се разпростира цялата музика навсякъде из пространството".

Музиканти работят заедно с архитекти, защото една от целите е музиката да не се държи като времево, а като пространствено изкуство. Според Хаджиев, който също е музикант и свири на фагот, музикантът може да бъде вдъхновен от всяко едно друго изкуство. Той даде пример с авангардния композитор Янис Ксанакис, който е преди всичко архитект, а след това започва да композира, като използва похватите на архитектурата и експериментира с визуално изкуство се стреми да обедини тези неща.

Делфин Роше - музикант:
"Да, абсолютно е възможно".

Делфин Роше ще го докаже с участието си във вторник. Тя ще направи импровизация и в сряда с "En cool". Изборът на програмата е направен във връзка с композиторите, които участват, но досега не са били припознати от обществото.


Делфин Роше
- музикант:
"Така че ще има различни стилове. Например, трио "Шюлхоф" /композитор, починал в концентрационен лагер, защото е бил евреин/. Ще свиря още произведения на Варез, френски композитор, живял в Щатите. Настина стиловете са много различни и те ще бъдат поставени един срещу друг."


Акценти