Новите цени в енергетиката - думата на експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Атанас Тасев отбеляза, че новите цени са все още в средата на процедурата, следва обществено обсъждане, което може да промени параметрите. Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР, а след това има 14-дневен срок то да бъде обжалвано.

Професорът каза, че е очаквал по-голямо увеличение поради непокрития тарифен дефицит в електроенергийната система, който възлиза на 1.7 млрд лева. Той обърна внимание върху възможността да бъде постигнат необходимият баланс за потребителите.

"Най-голямото изкуство е, че в момента е постигнато ценово равновесие на нивото, когато всички са недоволни. Ако имаше някой недоволен, тогава трябваше да се намеси прокуратурата..."

Според експерта заради изчерпания модел на ценообразуване за пореден път КЕВР посяга върху финасовите параметри на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", на електроенергийния системен оператор и НЕК, която е вече с почти 4 милиарда тежести. Днес предстои да се обсъждат новите европейски модели за ценообразуване в енергетиката. Целта е да се запази стабилността на енергетиката и стабилността на ръста на цените. Проф. Тасев подчерта и законовите промени, които ще осигуряват стабилност на енергийната система.

Хлебопроизводителят Димитър Бакалов отбеляза, че такова поскъпване на електроенергията, което е в рамките на няколко стотинки, тъй като малкият производител не може да увеличи индивидуалната цена на хляба или закуските с няколко стотинки, това поскъпване отива за негова сметка. Например, цената на хляба

"1.03 лв. .. Не можеш да го продаваш за 1.03, автоматично тези 3 или 5 стот. се взимат само от производителя. Всеки път става така, че тези пари се взимат от малкия или от средния бизнес и отиват в полза на големия бизнес. Така и с водата, така е и с горивата... По-добре е да е по-голям процент, но да можем и ние да вдигнем цената на хляба и да знаем за какво се вдига цената на закуските..."Акценти