Очакваме световни звезди в новия сезон на Софийската филхармония

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Перспективи и бъдеще за Софийската филхармония. Гости в студиото са: Мартин Пантелеев - диригент, Светлина Терзиева-Ангелова - мениджър по творческата дейност, Николай Куманов - цигулар, председател на синдиката на Софийската филхармония и зам. председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, който отговаря за оркестрите.

Според Николай Куманов филхармонята е преживяла криза на празните зали през последните 4-5 години. Той разказа, че репертоарният план е бил подчинен на личните амбиции на предишния директор Явор Димитров за следващ мандат. Куманов увери, че след като вече има из.д. директор в лицето на Виктор Стоянов, се правят много повече концерти, по-аткрактивни заглавия и залата е започнала да се пълни. А репертоарният план, по думите на цигуларя, е "чудесен".

Светлина Терзиева-Ангелова обясни, че при влизането си като член на новото ръководство на Софийската филхармония, е заварила репертоарен план, който постаявл под риск изплащането на заплатите на музикантите. Тя уточни, че работят моног добре с Мартин Пантелеев. До тях са застанали и много музиканти, както и артистичният съветник Светлин Русев. Този екип е започнал да организира допълнителни концерти, а това е довело до стимулиране на креативността на служителите от филхармонията. Създадени са ансамбли, които са започнали да концертират и практически така се е постигнал 50% растеж на билетите само за 5 месеца. За първи път, добави Ангелова, че за първи път е бил повторен класически концерт и то с концерт за деца - "Приказки за цигулка" със Светлин Русев. Като изтъкна професионализма на българските музиканти, Ангелова акцентира и на факта, че през следващия сезон оркестърът ще свири с едни от най-големите чуждестранни имена, тъй като всички звезди, към които са били отправени покани, са ги приели.

Според Мартин Пантелеев, който е главен диригент на Софийската филхармония, новото ръководство тепърва може да се докаже: не е лесно да се ръководи такъв исторически оркестър. Той пожела успех на новото ръководство и потвърди, че предстоящият сезон е изпълнен с много бляскави артисти като Пламена Мангова, Найден Тодоров, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов.