Тайните на потъналите кораби по българското крайбрежие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нова карта и каталог ни запознават с местоположението на потъналите кораби по българското черноморско крайбрежие. В студиото гостуват Владимир Живков, автор на този каталог и Мариета, която е измайсторила оформлението.

Владимир Живков каза, че почти 20 години се е занимавал с тази тематика, но в последните 2 години е работил целенасочено за изработването на тази карта. Идеята му дошла, когато в Египет видял такава карта с няколко потънали кораба, а по-късно в Гърция прочел статия по темата, в която били показани 5-6 такива кораба на различни дълбочини. Живков отбеляза, че е ходил не само на потъналите кораби по нашето черноморие, но и познава много хора, които са го правили. Авторът на карата подчерта, че участие в подготовкатй има както Мариета Ценова, така и Ива Плавчева, Величка Йорданова... Живков подчерта приноса и на Траян Траянов, чиято статия е прочел преди 15 години и когото признава за "жива енциклопедия". Трудността е в това,че се явяват нови потънали кораби в две посоки: от една страна непрекъснато се откриват стари потънали, а от друга - потъват нови. Той уточни, че каталогът визира основно кораби отпреди 100 години - железни и някои дървени, интересни находки.

Владимир Живков отбеляза и съдействието на Военноморския музей във Варна, на редактора на "Морски вестник" Атанас Панайотов и други консултанти. Рисунките на Величка Йорданова са направени под окото на на Живков, който е виждал някои от корабите и знае детайлите.

Повече за историите на потъналите кораби по българското крайбрежие и как те са обозначени в новото издание научаваме от разговора в студиото.