Огнеборец възстанови най-важния пожарен автомобил в службата си

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Николай Мяшков разказва, че той и този 30- годишен пожарен автомобил имат почти еднакъв стаж в службата в Горна Оряховица. Спомня си как навремето пристигнал чисто нов и трябвало да служи на великотърновските пожарникари. Таванът на гаража им обаче бил нисък и опирал, и затова го изпратили на колегите си в Горна Оряховица.

Николай Мяшков – пожарникар: От както съм почнал служба до преди да дойдат двата нови автомобилатози автомобил той излизаше абсолютно за всичко. Когато дойдаха новите автомобили започна да изпълнява ролята на водоноска да подвозва вода на двата нови автомобила.

Тъй като събира най-много вода, пожарникарите разказват, че разчитат на терен основно на него, въпреки годините му, особенно в селата където пожарни кранове няма.

Никола Йорданов – пожарникар: Знаете ли някой път като се наложи да отидем на някоя къща, сайвана и водоснабдяването в селата е много трудно и това е нашият незаменим автомобил.

Преди няколко месеца обаче съединителят му се повредил и понеже ремонтът му струвал много пари, два месеца стоял с неясна съдба в двора на пожарната служба .

Никола Йорданов – пожарникар: Като разбраха началниците, че ще отидат много пари за ремонта му, Никито каза – Няма страшо, аз ще го ремонтирам за моя сметка всичко.
Николай Мяшков – пожарникар: Аз по професия съм автомобилен монтьор. Нашата смяна, която е в момента, решихме изрязахме една дупка на ламарината и от там разглобих автомобила, въобще не е било трудно.

За да върне на бойния й пост старата чешка машина, Николай използвал цялото си свободно време между дежурствата. Споделя обаче, че освен заради необходимостта от този автомобил на терен, има и друга причина, която го накарала да се захване с ремонта.

Николай Мяшков – пожарникар: С него като отидем никакви проблеми нямаме. На всички слежители в нашата смята това си ни е тръпката.

Заради постъпката си Николай Мяшков получил нагарада от директора на националната пожарна главен комисар Никола Николов, но казва, че за него далеч по-важно е признанието и на колегите му, и сигурността им, когато тръгнат да спасяват човешки животи.