Желязната църква в Истанбул посреща Стефановден реставрирана

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Желязната църква „Св. Стефан” е сред архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 година до днес. Никъде по света няма друг храм с такава конструкция.

Дениз Кахраман, строителен контрольор: Частите на църквата са дошли на парчета по вода и след това са сглобявани.

С годините обаче водата сериозно е подкопала основите на храма и железните колони са обхванати от ръжда и корозия. Това се оказва най-сложното и тежко изпитание пред архитектите и реставраторите.

Халюк Йозгюдер, реставратор: Когато преди няколко години започнахме с реставрацията просто не знаехме от къде да тръгнем. Църквата беше в такова състояние, че буквално беше застрашена от разрушаване.

Цяло чудо е, че камбанарията е оцеляла, казва ръководителят на архитектурния проект Фикрие Булунмаз. Тя е специалист с 40-годишен опит и е сред реставраторите и на византийския храм „Св. София” в Истанбул. С екипа й са успели да укрепят и обновят изцяло желязната църква, но да запазят напълно оригиналната архитектура.

Фикрие Булунмаз, ръководител на архитектурния проект за реставрацията на храма: За първи път се прави такива мащабна реставрация и подмяна на колони. Използвали сме най-модерните технологии. Предишните ремонти не са допринесли особено за укрепването на храма. Даже напротив могли са да причинят още по-големи щети.

По време на продължителната работа 72-годишният Халюк получава сърдечно заболяване. Губи и два от пръстите си, но не се отказва от проекта.

Халюк Йозгюдер, реставратор: Баща ми ми е казвал на времето – започнеш ли една работа, трябва да я довършиш до край. Това е църква единствена в света. Ако ние не я реставрираме, не и върнем първоначалния вид – кой ще го направи.

Българската общност в Истанбул с нетърпение очаква официалното откриване на храма на седми януари, защото вече ще могат да посещават редовно служби и литургии, а не само по Коледа и Великден.

Кириако Лязе, представител на българската общонст в Истанбул: Моите детски години тук минаха. Служих в олтара аз, с одеждите.

Турският екип от реставратори и архитекти е убеден, че след мащабното обновяване българската църква „Св.Стефан” ще има поне още век и половина живот.