Отново опашки за издаване на карти за градския транспорт в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Опашки от чакащи се извиха пред бюрата за издаване на карти за пътуване в градския транспорт в Пловдив. Причината – след коледната ваканция, едва вчера учениците са се сдобили с необходимите уверения, за да си купят преференциални карти. Въпреки наплива, добрата организация в пунктовете на Градския транспорт не доведе до дълго чакане за заветния документ.

Пред бюрото за издаване на карти на бул. "Мария Луиза" още от сутринта има опашката от чакащи. Тя обаче върви бързо, а портиер осигурява стриктен пропускателен режим.

Осем служителки обслужват клиентите и си разпределят чакащите.

Аделина Станчева, служител на Градски транспорт:

- Когато има пенсионери, ги обслужваме, ако няма – сега тия дни нямаше, обслужваме си ученици… Те пенсионерите по-рано си взимат картите, учениците бяха във ваканция, нямаха бележки от училище и затова.

Често хората купуват краткосрочни карти, защото при загубване не се издава дубликат. Най-голям риск за това има при децата.

За да се избегне честото идване в пунктовете за издаване на преференциални карти и за да се намали рискът от изгубване на ценния документ, служителите препоръчват следната практика.

Аделина Станчева:

- Може и с повече снимки едномесечни карти да си изваждат. Шест снимки – шест карти и си носят едномесечна карта – не губи цялата карта, иначе с една бележка вади 6 карти.

Другият съвет на служителите е преференциалните карти да се изваждат по средата на месеца, защото най-големите опашки пред гишетата се образуват в началото и в края на месеца. Цените на транспортните документи остават същите като миналата година – 16 лв. за 1 месец, 48 лв - за три, 96 лв - за 6 месеца и 192 лв. за цялата година. Новост е, че тази година безплатните карти за деца до 7 години вече не са със снимка. За тях са необходими само акт за раждане и лична карта на единият родител.

Репортер: Росица Колева

Оператор: Димитър Рочев