Петков: Убеден съм, че Първанов ще бъде номиниран за лидер на АБВ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първанов ясно заяви, че неговата позиция не подлежи на коментар, обяви оставката си. Нашият устав е такъв, че не Националният съвет на АБВ е този, който може да я приеме. От утре стартираме процедура за пряк избор на председател на АБВ. Това заяви в предаването "Още от деня" зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Ще поканим съмишлениците и симпатизантите да участват в този избор. Националният съвет възложи на Изпълнителния съвет на АБВ и решихме изборът да е на 25 април и този цикъл да приключим с работна партийна конференция. Важно е да покажем на нашите избиратели, че за нас като партия техният глас е нещо изключително важно, добави Петков.

Попитан дали Първанов сам ще се предложи за лидер на АБВ, Петков отговори, че "с достойнството на президента е изключено той да се самопредложи". Убеден съм, че той ще бъде номиниран и то в сериозни мащаби, така че нямам съмнение за отношението на партията към него, подчерта Петков.

Самият Първанов днес категорично заяви, че се надява да има сериозна конкуренция, която да даде възможност за политически дебат, добави Петков и посочи, че няма да участва в конкуренция с Първанов.

За кабинета на Борисов, Петков каза, че АБВ много сериозно предупреждават, че този начин на работа не може да донесе ефективност. "И в 4-те групи, които подкрепят кабинета, има липса на диалог. В енергетиката най-катастрофалното положение се задълбочава, например. Има някакви изблици без целенасочена стратегия за развитието на сектора", каза Петков като под изблици има предвид, че днес се казва, че ще правим газов хъб, утре казваме, че ще строим Набуко и т.н.

Не може за ключови стратегически въпроси Народното събрание и партиите, които подкрепят кабинета да научават в последния момент. Какво означава хвърлянето на въпроса за пенсионните фондове в Народното събрание от въздуха? Какво означаваше да се подхвърли така вземането на дълг? Неприемлив е начинът на номиниране на Бъчварова. Атмосферата на доверие я няма мисля. Този въпрос трябваше да се коментира вътре, подчерта Румен Петков.

Очевидно се допуска методична грешка и рискуваме да се върнем много назад, този стремеж да се чуваме и изслушване, който беше видим, когато се конструира 4-членният формат, този дух на диалог и взаимно уважение, вече го няма. Изчезна видимо и ГЕРБ е виновен за това, не толкова ПГ на ГЕРБ, колкото ръководството на ГЕРБ, при цялото ми уважение към г-ж Бъчварова, отбеляза Петков.

Той заяви, че ги тревожи ситуацията в сектор "Сигурност". "Тревожи ни този хаос. Убеден съм в диалогичността и на Бъчварова, но да се хвърли в НС номинацията за вътрешен министър без да се разгледа… Коалиционното уважение между форматите, които подкрепят правителството, само губи от това", убеден е Петков.