Политическият елит не се вълнува от цвета на фланелките, които облича

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За коментар по оставките през седмицата в студиото са Анна Заркова, журналист от в. "Труд", и експертът по националната сигурност и бивш директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

През седмицата се нагнетиха много новини за нови оставки, номинация на нов министър на вътрешните работи, с посещение на шефа на ФБР - все новини, свързани със сектора сигурност. Въпросът е: Добра ли е тази седмица за вътрешните работи на държавата?

Според Заркова, отдавна следи съдебната система и сектор сигурност, премиерът Борисов е реагирал светкавично на оставката на вътрешния министър, както го е правил и в други ситуации. Заркова се е впечатлила от множественото число във фразата на премиера "дърпат ми шлифера". Журналистката твърди, че като наблюдател, тя знае защо Веселин Вучков си е подал оставката. Вучков си е "подал оставката, защото е видял, че от него нищо не зависи в тази държава, че няма никакво значение неговата юридическа експертиза, нито пък имат значение програмите за реформи на МВР, които той пише".

Анна Заркова цитира един от старите приятели на Вучков, професор в СУ. След като Вучков беше обявен за глава на вътрешното ведомство в кабинета "Борисов 2", й казал: "Помни ми думите. Това ще бъде за кратко. Не може честен човек, който е добър, грамотен юрист, не може. Не и в България". И професорът се оказа прав".

Тихомир Стойчев се връща към 1992 г., когато е бил директор на ЦСБОП. Още тогава, по думите му, е прозирало, че в България се създава един политически елит, който не се вълнува от цвета на фланелките, които облича от време на време.

"Нямаме приемственост, нямаме чувство за колективизъм в нашата държава", смята той. Според Стойчев е нормално, един министър на вътрешните работи да си подаде оставката, когато му се пречи. Експертът вижда корените на оставката на Вучков в отношенията му с Бойко Борисов.