Трайчо Трайков: В здравеопазването са крадени повече средства, отколкото в енергетиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„В здравеопазването са крадени повече средства, отколкото в енергетиката“, заяви в студиото на „Още от деня“ бившият енергиен министър Трайчо Трайков. „И едното, и другото идват като настройка над фундамента, който се изгражда от правовия ред и сигурност на една държава“, добави той.

Според него за проекта Набуко не е нужно разрешение от Европейската комисия, тя винаги го е подкрепяла, включително и със скромно финансиране. „Решението да не се строи Набуко в крайна сметка беше взето от акционерите в проекта, след като партньорите в консорциума "Шах Дениз" в Азербайджан избраха друг газопровод“, каза Трайков.

В първоначалния "Набуко" България участваше с 16%. Ако партньорите отново решат да възобновят проекта, тогава теоретично е възможно да е изпълним, категоричен е той. Според него решението за "Турски поток" засяга Русия и Турция и ако той бъде построен, България трябва да го включи като част от енергийното си портфолио.

По отношение на газовия хъб са необходими източници на газ, географско положение и инфраструктура, каза още той. По думите му колкото повече възможности имаме, толкова е по-добре за цените, които ще плащаме. Засилването на монопола стратегически не е изгодно за България. Ако имаме само "Южен поток", това не е изгодно за България, особено след като не бяха договорени правилните условия. Вторачването в един сектор е преекспонирано, уточни той.