Петокласник получи стипендията на името на Борислав Канайков

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Специалната поощрителна стипендия тази година получи петокласникът Борис Якимов. Неслучайно Емилия Канайкова избрала него - момчето има десетки награди от олимпиади и състезания, отличен е и от Съюза на математиците в България.

Ива Якимова, майка на Борис: "Чувството е неописуемо. Поласкани сме, че г-жа Канайкова оцени усилията на сина ни. Той започна да се занимава и проявява интерес към математиката от съвсем малък. От 1 клас реално се явява на национални и международни състезания по математика. Има над 20 отличия от такива формати."
Иван Якимов, баща на Борис: "Ние никога не сме искали да го насилваме нещо да постига конкретни резултати. Той просто прояви достатъчно упоритост, за да покаже наистина впечатляващи резултати и ние го подкрепяме в това начинание."

От тази година Борис вече учи в Математическата гимназия в Благоевград, подготвя се и за нови състезания.

Николай Каращранов, директор на ПМГ "Сергей Корольов" -Благоевград: "Искам да благодаря на г-жа Канайкова затова, че е обърнала вниманието си към деца, които имат успехи и ги поощрява. По този начин те ще бъдат мотивирани да покажат още повече своя потенциал, да го развият. Много съм радостен, че тазгодишният получател на нейната стипендия е ученик от нашето училище."

Борис все още не е мислил какъв ще стане, когато порасне.

Иван Якимов, баща на Борис: "Засега мисля, че няма конкретна идея какъв иска да стане, но се надявам, че ще стане добър човек - най-важното, и от там нататък всичко останало."

Парите от стипендията ще бъдат използвани за образованието на Борис. А Емилия Канайкова ще продължи доброто дело, защото смята, че младите хора с постижения в науката трябва да бъдат стимулирани. Надява се жестът ѝ да последват и други хора.