Развитието на медицината представят в музейна сбирка в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Експозицията "Медицината по тракийските земи" е разположена в Информационния център на Университета и е събирана около две години.

Доц. Георги Томов - Медицински университет в Пловдив: "Медицината възниква още в зората на зараждането на човечеството под формата на първа помощ - първа помощ при нараняване, при раждане. Най-примитивните инструменти - това са кремъчни сечива, които са използвани, включително и за медицински процедури."

Представени са инструменти от римско време и минерали, използвани с лечебна цел. Част от находките са открити в некропола на Епископската базилика на Филипопол.

Проф. Виктория Сарафян - заместник-ректор на Медицински университет в Пловдив: "Експонатите са наша собственост, дарени са от различни хора. Заведени са в книга, която имаме. Имаме и експертно мнение на археолози в нашия музей за тяхната историческа стойност."

Предстои построяването на нова библиотека в университета, където ще има и самостоятелен музей на медицината. Изграждането ще е със средства на учебното заведение и от дарителски програми.

Проф. Стефан Костянев - ректор на Медицински университет в Пловдив: "Наши възпитаници, които са по целия свят, някои от тях заемат много добри позиции и, дай Боже, да използваме тяхната благотворителност за създаването на тази библиотека."

В музейната сбирка на университета предстои да бъдат представени и лекарските фамилии на Пловдив.